Påve Franciskus: ”Fortfarande vid liv …”

När en jesuit i Slovakien nyligen frågade påven ”Hur mår ni?”, förbluffade han lyssnarna med svaret ”Fortfarande vid liv, fast en del människor önskade mig döden. Jag vet att det till och med förekom möten mellan prelater som trodde att påvens tillstånd var värre än den officiella versionen och att man förberedde sig för en konklav.”

Detta var inte den enda heta information som påven gav vid sitt möte med drygt femtio jesuiter i Bratislava den 12 september. Antonio Spadaro S.J., chefredaktör för jesuittidningen La Civiltà Cattolica, var med och har återgivit samtalet.

Under intervjun sade en jesuit till påven att i kyrkan i Slovakien ”ser en del er som heterodox [irrlärig], medan andra idealiserar er. Hur hanterar ni detta?” Påven svarade att det finns en stor tv-kanal som inte tvekar om att ständigt tala illa om påven. 

– Jag själv förtjänar angrepp och förolämpningar, för jag är en syndare, men kyrkan förtjänar dem inte. De är ett djävulens verk. Det har jag också sagt till dem.

Påven syftar på den amerikanska kanalen EWTN och tillhörande medier, som ofta kritiserar påven och låter prominenta kritiker inom kyrkan komma till tals. 

– Det finns också präster som fäller fula kommentarer om mig. Ibland tappar jag tålamodet, särskilt när de fäller omdömen utan att träda in i en äkta dialog.

– En del anklagar mig för att inte tala om helighet. De säger att jag alltid talar om sociala saker och att jag är kommunist. Ändå har jag skrivit en hel apostolisk exhortation om helighet, Gaudete et Exultate [”Gläd er och jubla”, 2018].

(America/CNA/Vatican News)