Jacek Różycki: Kyrkomusik

Solister, kör, Wroclaw Baroque Ensemble, dir Andrzej Kosendiak, CD accord 280 (dubbel-cd)

Vasakungarna i Polen, från Sigismund III på 1500-talet via Vladislav IV till Johan Kasimir 1668, stod för en kulturellt aktiv och ambitiös politik. Inte minst i musiken. Kompositörer, musiker och kapellmästare från flera europeiska länder avlöste varandra, främst av dem italienaren Marco Scacchi.

Men även bland infödda polacker växte det fram en rad begåvade kompositörer. Polska skivmärket CD Accord har under senare år givit ut ett flertal fina inspelningar med musik, främst kyrkomusik, från polsk renässans och barock. Nu senast en dubbel-cd med verk av Jacek Różycki (cirka 1635–1703).

Różycki var av adlig släkt och började som sångare i kungliga kapellet i Vladislav IV:s Warszawa. Som drygt tjugoåring blir han kunglig hovkapellmästare där, en post som han uppehåller under flera kungar, fram till sin död. Gift två gånger och far till tre barn, ansvarade han för sitt kapell under en svår tid i Polen, med krig mot Sverige och mot Ryssland och med ekonomiska svårigheter som drabbade inte minst honom själv: vid sin död var kungahuset skyldigt honom 470 daler och 60 groschen.

Hans verk har till stor del förkommit och förstörts i de många krigen. Cirka tjugofem återstår, av vilka fjorton presenteras på denna nya dubbel-cd. Här finns ett Dixit Dominus, ett Confitebor, psaltartonsättningar, ett Magnificat, och en rad hymner och kyrkokonserter, det vill säga verk för solister och/eller kör och instrument. Intressantast av dem är kanske konserten Ave Sanctissima Maria för sopran, soloviolin och orgel, en originell dialog mellan röst och violin.

En varierad, italienskinspirerad högbarock klangvärld uppstår med maestro Różyckis polsk-latinska kyrkomusik.

Kaj Engelhart