Anglikansk biskop blir katolik: – Jag var TVUNGEN att lämna

En av den anglikanska kyrkans tidigare högst rankade biskopar, Michael Nazir-Ali, har blivit katolik. Det var katolska biskopskonferensen i England och Wales som förra veckan offentliggjorde att den pensionerade biskopen i slutet av september tagits upp i katolska kyrkan och ”så småningom” kommer att vigas till katolsk präst.

Michael Nazir-Ali, som föddes i Pakistan med en muslimsk pappa, var anglikansk biskop i Pakistan och sedan anglikanska kyrkans biskop av Rochester från 1994 till 2009. Han har länge varit känd i Storbritannien som ledande anglikansk auktoritet på islam och för att försvara kristna som förföljs för sin tro. Nazir-Ali kommer, enligt uppgifter i brittisk media, att vigas till diakon i slutet av oktober och därefter vigas till präst. Vigningen kommer att ske inom ordinariatet av Vår fru av Walsingham, den kyrkorättsliga struktur inom katolska kyrkan som påven Benedikt XVI instiftade 2010 för präster och lekfolk som tidigare tillhört anglikanska kyrkan i England.

”Djup sorg”

Michael Nazir-Alis tidigare kollega, biskop Gavin Ashenden, som själv konverterade till katolska kyrkan i slutet av 2019, säger att Michael Nazir-Alis beslut har ”monumentala proportioner och betydelse”.

I tidningen the Daily Mail skriver Michael Nazir-Ali själv att han ”var TVUNGEN att lämna anglikanska kyrkan”, eftersom han är ”besviken över anglikanska kyrkans oförmåga att försvara viktiga värderingar” och önskar verka i en kyrka med ”tydlig undervisning för de trogna”. Han skriver vidare att det är med ”djup sorg” han lämnar den kyrka han prästvigdes i 1976, ”som jag älskade och som då värdesatte och försvarade människolivets okränkbarhet, äktenskapet mellan man och kvinna och familjens betydelse”, men som nu, som institution, är ”förtegen, ursäktande eller skäms över dessa värderingar”.

(Katolska biskopskonferensen i England och Wales, The Daily Mail)