Vatikanens utrikesminister i ”djup chock” över mord på katolsk parlamentsledamot

Foto: Wikimedia Commons

Mordet på den brittiske parlamentsledamoten Sir David Amess har inte bara skakat Storbritannien. Även i Vatikanen var Sir David, som grundade det brittiska parlamentets arbetsgrupp för Heliga stolen, välkänd och respekterad.

Det var under ett öppet möte i en frikyrkolokal för sin valkrets som Sir David Amess i fredags knivhöggs till döds av en misstänkt muslimsk extremist. Sir David, pappa till fem barn, var en av de katolska ledamöter som suttit längst i det brittiska parlamentet. Under sin ämbetstid från 1983 var han hela tiden öppen med sin tro och sin pro-life-hållning i abortfrågor. 2006 grundade han en tvärpolitisk parlamentarisk arbetsgrupp för relationer med Heliga stolen, som en reaktion på att det då diskuterades öppet att stänga Storbritanniens ambassad vid Heliga stolen.

Ärkebiskop Paul Gallagher, Vatikanens motsvarighet till utrikesminister, beskrev kort efter dådet den avlidne politikern som en ”allmänhetens tjänare med de högsta principer, inspirerad av sin katolska tro” som arbetade med ”hårt och entusiastiskt” för relationerna mellan Storbritannien och Heliga stolen.

Hindrades från sista smörjelsen

Det har under helgen framkommit att den katolske prästen Jeffrey Woolnough, som strax efter dådet begav sig till den metodistkyrka där det skett, vägrades inträde bakom avspärrningarna för att ge Sir David den sista smörjelsen. Polisen har bekräftat till den brittiska tidningen The Spectator att endast blåljuspersonal släpptes in.

(The Tablet)