Krav på vaccinpass för mässbesök i kanadensiskt stift

Foto: Wikimedia Commons

Stiftet Grand Falls i provinsen Newfoundland and Labrador i Kanada kräver nu att alla mässbesökare över tolv år visar vaccinpass för att kunna gå i mässan eller besöka kyrkan i andra sammanhang. Det kommer även att vara kyrkans ansvar att se till att kyrkvärdar kontrollerar vaccinpassen och stämmer av mot mässbesökarens id-kort.

De nya reglerna kommer efter att krav på vaccinpass för alla ”icke-obligatoriska aktiviteter” införts av provinsstyret. Ännu ett krav är att alla som besöker en kyrka ska lämna adress och telefonnummer, för att underlätta smittspårning. Endast av särskilda ”pastorala anledningar”, som begravningar och bröllop, kommer kyrkorna att göra undantag, skriver stiftets biskop Robert Anthony Daniels i ett brev till alla kyrkoherdar, som nyligen skickats ut.

De övriga två katolska stiften i provinsen har hittills inte gått ut med några riktlinjer – inte heller har provinsens ärkestiftet St. John’s gjort det. Provinsen Newfoundland, med en befolkning på drygt en halv miljon människor, har sedan starten av pandemin noterat 1 964 fall av smitta och femton dödsfall i covid-19.

(Catholic News Agency)