Begravning utan ceremoni fem gånger vanligare på tio år

Foto: David Castor/Wikimedia Commons

Så kallade direktbegravningar utan ceremoni ökar stort. Det visar en ny rapport från Svenska kyrkan om hur begravningsseder förändrats.

Mellan 2010 och 2020 minskade andelen begravningar enligt Svenska kyrkans ordning från 81 till 65 procent av det totala antalet begravningar i Sverige. Under samma tidsperiod ökade andelen borgerliga begravningar från 8 till 14 procent, medan andelen så kallade direktbegravningar ökade från 2 till 11 procent.

Rapporten belyser också hur pandemin påverkat begravningarna. Kremering och akt med urna ökade under pandemin, och nya former för avsked och tacksägelse uppstod då restriktionerna för kyrkliga begravningar gjorde att anhöriga inte kunde samlas till begravningar i kyrkor – i motsats till borgerliga begravningar, där restriktionerna om åtta deltagare inte gällde. Livesända begravningar är något som både begravningsbranschen och Svenska kyrkans församlingar, enligt rapporten, är eniga om har kommit för att stanna.

(Svenska kyrkan)