Nebel im August

Regi: Kai Wessel. I rollerna: Ivo Pietzcker, Sebastian Koch, Fritzi Haberlandt. Netflix, 2016

En sorglig film. En viktig film. Nebel im August bygger på Robert Domes verklighetsbaserade bok med samma namn och skildrar ett ”eutanasidrama”. Den romske gossen Ernst Lossa är tretton år gammal när han förpassas till ett hem för psykiskt och fysiskt funktionshindrade personer, detta eftersom hans far inte har något eget boende att erbjuda honom efter sina år i koncentrationsläger. Tidigare skickades ”undermåliga” till Hadamar i den tyska delstaten Hessen där mellan åren 1941 och 1945 omkring 14 500 personer avlivades i gaskammare eller genom dödliga injektioner. Nu har dödandet utlokaliserats till olika mentalsjukhus.

Ernst lever på hoppet om att en dag bli hämtad av sin far (hans mor är död) för att med honom få utvandra till föräldrarnas drömland Amerika. I väntan på ­fadern använder han tiden så gott han kan. Han assisterar avdelningens obducent, han ser till att en matvägrande tös får i sig näring, han blir förälskad i Nandl, en jämnårig flicka med epilepsi vars högsta önskan är ett par skridskor.

Men detta är idyllen. Ernst låter sig först luras av avdelningsläkarens, doktor Veithausens, välvilliga sida men hans misstänksamhet väcks allteftersom tiden går. Hans upptäckt av att den välsmakande saft som erbjuds sjukhusets ­patienter är dödande får till följd att pojken tillsammans med en av avdelningssköterskorna försöker ingripa – sköterskan gör det genom att kontakta biskopen på orten.

Får Ernst förverkliga sin önskan om en Amerikaresa? Både ja och nej – och i slutfasen kommer väninnan Nandl att spela en viktig roll. I vilket fall lever, tack vare Netflix och filmens genomgående fantastiska skådespelare, pojkens minne vidare.

Margareta Murray-Nyman