Islamistiska grupperingar attackerar Mariaprocession utanför Paris

Staty av jungfru Maria i en av Frankrikes domkyrkor. Foto: Wikimedia Commons

En katolsk procession, som i onsdags kväll hölls i en förort till Paris, fick avbrytas efter att islamister hotat deltagarna.

Det var strax efter klockan 19 på kvällen då ett trettiotal församlingsmedlemmar lämnade kapellet Saint-Joseph-des-Fontenelles i Nanterre, strax väster om Paris, för att gå den årliga processionen till församlingen Sainte-Marie-des-Fontenelles en knapp kilometer bort. Processionen äger rum varje år den 8 december, då katolska kyrkan firar jungfru Marias tillblivelse, och man hade som vanligt bett polisen om tillstånd för processionen.

Kastade fackla

Jean-Marc Sertillange, ständig diakon i Sainte-Marie-des-Fontenelles, berättar att deltagarna liksom tidigare år bar facklor.

– Men strax efter kl. 19, när vi bara hade hunnit gå ett par hundra meter, kom det fram ett gäng okända människor och började attackera oss verbalt när vi hade nått den första bönestationen.

Enligt diakonen ska hoten bland annat ha yttrats i form av ordet kafir [arabiska för otrogen] samt frasen Wallah [jag svär] på Koranen ska jag skära halsen av dig.

– Sedan kastade de vatten på oss, tog en av våra facklor och slängde den mot oss, berättar Sertillange.

Har hänt tidigare

Polisen ska sedan ha kommit, varefter gruppen sprang iväg och processionsdeltagarna gick direkt till kyrkan utan att göra vidare stopp för böner, som det var planerat.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin fördömde senare det som skett och kallade det ”oacceptabla gärningar.

– Religionsfriheten måste få gälla alla i vårt land, skrev han på sociala medier, och uttalade även sitt stöd för Frankrikes katoliker.

Det är inte första gången katolska processioner attackeras i Frankrike. I maj attackerades en procession som arrangerats för att minnas de martyrer som dog under 1800-talet i Paris. Två äldre processionsdeltagare kastades till marken varav den ena behövde sys för sina skador. Gärningsmännen sade sig senare vara anti-fascister.

(Catholic News Agency)