Intern kritik efter att Bilda avbokat black metal-grupp

Daray Brzozowski bakom sitt trumset. Foto: Wikimedia Commons

Studieförbundet Bilda för kyrka och samhälle, där Stockholms katolska stift är medlem, beslöt nyligen att ställa in en serie föreläsningar med två medlemmar i det norska black metal-bandet Dimmu Borgir.

Beslutet grundar sig i att vissa av bandets låttexter uttrycker hot och förakt
mot kristna och mot kyrkor, tydligt exemplifierat av texten till Dimmu Borgirs sång Antikrist som översatt från norska lyder:

Jag har förberett vägen som leder till Helvetet.

Lyft era svärd till kamp, stolta män

Låt massakern börja idag

Hugg huvudet av varje kristen

Och våldta deras kvinnor och barn

Varje kristet kors du finner ska du vända om

Varje byggnad som bär Guds namn ska brinna

Varje kristen grav ska skändas

[…]

Hör mitt tal, människodjur

[…].

Jag är Satans människoblivna kropp

Jag är din Herre

Jag är ondskan

Jag är Antikrist

Utöver låttexternas budskap har en av de två avbokade bandmedlemmarna, musikern Daray Brzozowski, tidigare spelat i det polska, nazistiska bandet Sunwheel, tidigare kallat Swastyka. På den skiva han medverkat, Monument of the Elder Faith, heter introduktionen Declaration against Judeo-Christianity.

Ansvariga chefer har därför, efter protester från bland annat katolskt håll och andra medlemsorganisationer, beslutat att inte genomföra föreläsningsserien.

– Beslutet togs mot bakgrund av de starka negativa upplevelser och känslor som väckts med anledning av kopplingen till vissa låttexter som uttrycker hot mot kristna och kyrkor, men även på grund av hanteringen och påverkan på relationer till både samverkansparter och medlemsorganisationer, säger Maria Ekelund, chef för kommunikation och IT på Bilda, till Katolskt magasin.

Bildas agerande har väckt stark kritik internt bland vissa av Bildas anställda, och representanter från Bilda, som hade arrangerat föreläsningsserien, har uttalat i media att de är ”upprörda och besvikna”. Även i musikbranschen har det hörts starka protester mot beslutet. Bilda har dock valt att stå fast vid beslutet.