In the Bleak Midwinter – Christmas Carols from King’s

The Choir of King’s College, dir. Daniel Hyde, (KGS0060)

King’s College i Cambridge från 1441 har en air av historisk magnificens. Inte minst för sin berömda kör, en av Englands främsta. Världsberömt är också det sengotiska kapell där kören sjunger i gudstjänsterna. Kan man inte uppleva dem på plats finns det gott om skiv­inspelningar. För närvarande har kören (tillfälligt?) återuppstått efter första perioden av covid-pandemin.

Inför årets julfirande har kören gett ut en ny skiva med musik för advent och jul. Programmet är nästan detsamma som det som sändes digitalt på julafton i fjol, när kören fick stå ensam i kapellet och inga andra besökare var tillåtna. A Festival of Nine Lessons and Carols har firats varje julafton sedan 1918 för och med de ”olyckliga, utmattade, sårade” och dem som förlorat sina anhöriga i Första världskriget. Då förde firandet människor samman, konstaterar King’s College på sin hemsida – i fjol tvingade pandemin människor till distansering.

Körmusiken är ackompanjerad med smak och dynamik på den välljudande orgeln i kapellet. En rymlig och generös akustik som tillåter diminuendo som crescendo i all sin glans. Skivan har en liten och långsökt sverigeanknytning: Hymnen A tender shoot är en engelsk översättning av en tysk text av Otto Goldschmidt, gift med ”den svenska näktergalen” Jenny Lind (död 1887).

En annan hymn, Of the Father’s Heart begotten, med latinskt original av 400-talsdiktaren Prudentius, bygger på en melodi i den svensk-finska sångsamlingen Piae Cantiones, tryckt 1582. Överlag är de fina engelska arrangemangen från tidigt 1900-tal, och många av sångerna är engelska översättningar av utländska förlagor. Resultatet är en klassisk julskiva med anglikansk färg, ytterst kultiverat och professionellt framförd.

Kaj Engelhart