Lammets bönbok

Katolska pedagogiska nämnden 2021

För första gången ger Katolska pedagogiska nämnden ut en bok för de allra minsta: Lammets bönbok. Det märks att man tänkt till inför utgivningen; boken är liten och lätt till formatet, så att den lätt kan bäras även av små barnhänder, och sidorna är i tjock kartong som tål småbarns ibland något oömma behandling av sina böcker.

De första bönerna är sympatiskt nog tackböner; det faller sig då naturligt att börja läse- eller bönestunden med att tacka Gud för alla de gåvor vi får varje dag. De följs av sex aftonböner, som alla är lagom korta för att barnet (och en själv!) ska kunna lära dem utantill så småningom. Sedan följer två böner till jungfru Maria – även de föredömligt korta – samt förslag på de så viktiga tackbönerna efter maten, som vid många tillfällen har en tendens att glömmas bort eller hafsas över i vardagsstressen.

Min egen favoritbön i boken – ­illustrerad av en ledsen hundvalp som sitter bredvid Jesus, som glatt räcker ut händerna – följer sedan:

När jag varit dum …

Jesus lär mig säga förlåt

För det är inte så lätt.

Jag vet att jag har varit dum,

Jag vill göra det som är rätt.

Men om du hjälper mig med detta,

Så vågar jag göra det rätta.

Bokens mycket färgglada illustrationer av Charlotte Herczfeld framstår vid min första genomläsning för mig själv som något grälla i färgerna. Men när jag sedan läser ur boken med treåringen i knät, och märker hur fokuserat han hela tiden tittar på bilderna, slår det mig att det även här finns en bakomliggande tanke: bilderna är förstås målade med små barn i åtanke. Det märks på treåringen hur hans koncentration är total, och att bilderna talar till honom.

Lammets bönbok rekommenderas varmt som en liten, men viktig, present till de minsta.

Helena D’Arcy