Förföljelsen av kristna allt allvarligare

Organisationen Open Doors offentliggör i dag sin World Watch List 2022 över de länder där förföljelsen mot kristna är som värst. Högst på listan ligger Afghanistan, där förföljelsen av kristna är ”på en nivå vi aldrig tidigare sett”, säger Open Doors generalsekreterare Peter Paulsson.

Efter att Nordkorea har toppat listan i tjugo år har Afghanistan i år hamnat ännu högre – trots att förföljelsen i Nordkorea enligt Open Doors ökade under 2021. Årets lista visar att situationen för kristna i Afghanistan blivit mycket allvarlig.

– Man kan inte annat än häpna över den senaste tidens utveckling i Afghanistan. Förföljelsen av kristna är på en nivå vi aldrig tidigare sett. Inget land har någonsin fått en så hög poängsumma som Afghanistan i årets rapport, sade Peter Paulsson i samband med att listan publicerades.

– 
Risken att dödas är mycket stor för kristna män, om deras tro upptäcks. Kvinnor och flickor i samma situation riskerar att bli bortgifta med talibankrigare. Den nya talibanregimen fick tillgång till olika dokument och ljud ler som hjälpte dem identifiera kristna. Talibanerna går från dörr till dörr för att hitta dem. De kristna fängslas och används ofta för att kartlägga andra kristna, innan de dödas. En stor del av landets kristna har flytt till grannländerna. Dock finns dessa länder också med på World Watch List, vilket innebär att situationen för kristna är svår även där.

Allt värre i Afrika

En växande militant islamism, inspirerad av IS och den senaste tidens framgångar för talibanerna i Afghanistan, gör situationen allt värre för kristna även i andra länder med korrupta eller svaga regeringar som Kongo, Centralafrikanska republiken, Mali och inte minst Nigeria, som ensamt står för nära åttio procent av de sex tusen dödade kristna i världen under 2021. Enbart under 2021 tvingades även 470 kyrkor stänga i Nigeria på grund av hotet mot kristna, och hundratals kyrkor har stängts på senare år i Burkin Faso, Mali och Niger.

Covidrestriktioner försvagar kyrkan

Förutom den tilltagande islamismen ser Open Doors tre faktorer som utmärkt förföljelsen av kristna under 2021: allt fler kristna som befinner sig på flykt från islamistiskt våld, påtvingad värnplikt, inre konflikter, statligt förtryck eller förtryck från den egna familjen, Kinas växande, statligt reglerade religionskontroll samt covidrestriktioner som används för att försvaga eller förtala kyrkan.

Som goda nyheter för kristna under 2021 framhåller Open Doors bland annat påvens besök i mars i områden av Irak som tidigare kontrollerats av Islamiska staten, samt en katolsk nunna från Colombia, syster Gloria, som släpptes av militanta islamister i Mali efter nästan fem år i deras fångenskap.

(Open Doors)