Fyra martyrer saligförklaras i El Salvador


En bonderörelse har satt upp en banderoll för att hylla jesuiten Rutilio Grande och de två lekmännen Manuel Solórzano och Nelson Lemus, som saligförklaras för att de dog som martyrer 1977. På kommunhuset i bakgrunden syns en banderoll med den omåttligt populäre helige Oscar Romero, som 1980 också led martyrdöden och var nära vän med pater Rutilio.
Rutilio Grande föddes i en fattig familj 1928 i El Paisnal, en by norr om El Salvadors huvudstad San Salvador. Han växte upp med sin mormor och äldre bröder efter att föräldrarna hade skilt sig, och trädde in i jesuitorden i sena tonåren. Han vigdes till präst 1959 och studerade senare pastoralteologi i Spanien, Belgien och Ecuador och blev professor i pastoralteologi vid stiftets seminarium. I början av 1970-talet initierade han ett evangeliseringsprogram i församling- arna i El Paisnal och Aguilares med syfte att förbättra församlingsmedlemmarnas kunskaper om Bibeln och hur man omsätter Jesu lära i sina dagliga liv, särskilt i att bemöta samhällets orättvisor. Landets makthavare anklagade honom för uppvigling och underminering av staten.

På lördag kommer fyra martyrer att saligförklaras i El Salvador: jesuiten Rutilio Grande, som mördades tillsammans med den sjuttiotvååriga kateketen Manuel Solórzano och den sextonåriga ministranten Nelson Lemus, när de var på väg till mässan i El Paisnal den 12 mars 1977, samt franciskanen Cosma Spessotto, som dödades i kyrkan San Juan Nonualco strax innan han skulle fira mässan den 14 juni 1980.

Det var för snart två år sedan som påve Franciskus gav grönt ljus till saligförklaringen av de fyra. Mördarna hatade den kristna tron såsom den levdes av dessa fyra, särskilt av de två prästerna, och de blev dödade för att de genom konkreta handlingar ville förverkliga Jesu budskap och främja Guds rike på jorden för alla salvadoraner. Att mördarna var från salvadoranska statliga hemliga polisen är mer eller mindre klarlagt, men vad kunde skälen vara till att avsiktligt döda de två katolska prästerna?

Läs hela artikeln i Km nummer 1/2022.