Helgondag blir ny helgdag i Irland

St Brigid’s cross – en typ av kors som ofta ses i Irland. Foto: Wikimedia Commons

Något så ovanligt som en helt ny helgdag tillägnad ett helgon införs i Irland från nästa år. Det är helgondagen för landets kvinnliga skyddshelgon sankta Brigida som nu blir helgdag, kungjorde Irlands regering nyligen.

Sankta Brigida av Kildare – Bridget of Ireland – är tillsammans med sankt Patrick och sankt Columba Irlands skyddshelgon. Hon levde cirka 454-524, och det kloster hon grundade i Kildare hade stor betydelse för Irlands tidiga kristnande.

Landets regering har nu beslutat att införa en helt ny helgdag i anslutning till Brigidas helgondag 1 februari, vilket faller en dryg månad före Irlands andra stora national- och helgondag den 17 mars, då man firar sankt Patrick. Den nya helgdagen införs inför uppmärksammandet av 1500-årsdagen för sankta Brigidas död.

I ett uttalande påpekar Irlands katolska biskopskonferens att sankta Brigida ”alldeles för länge stått i skuggan av sankt Patrick. Vi välkomnar varmt nyheten att sankta Brigida rättvist, och sent om sider, får det erkännande hon förtjänar”.

(Irlands biskopskonferens)

Läs mer om sankta Brigida här >>