Hindrade självmordsbomb – är nu Guds tjänare

En ung man hindrade 2015 en självmordsbombare från att ta sig in i en fullsatt katolsk kyrka. Han har nu blivit den första från Pakistan att bli utnämnd till Guds tjänare.

Det var förmiddagen den 15 mars 2015 och Sankt Johannes katolska kyrka i huvudstaden Lahore var fullsatt med över tusen mässbesökare. Tjugoåriga Akash Bashir var en de frivilliga säkerhetsvakter som stod utanför. En självmordsbombare närmade sig, men konfronterades av Akash.

– Jag kommer att dö, men jag kommer inte att låta dig gå in, hörde de som stod i närheten Akash säga, innan självmordsbombaren detonerade sina sprängmedel vilket ledde till att fyra människor dog.

Inte bara Sankt Johannes-kyrkan utsattes för terrordåd; samma förmiddag dag exploderade även en bomb i en närliggande anglikansk kyrka. Terrorgruppen Tehreek-e-Taliban Pakistan Jamaatul Ahrar tog senare på sig bägge dåd, som dödade sjutton människor, men som hade resulterat i ett mångfaldigt större dödstal om självmordsbombaren kunnat ta sig in i kyrkan.

Nu har Akash Bashir förklarats vara en Gud tjänare och är därmed den första pakistaniern att påbörja en eventuell helgonförklaringsprocess. Det var ärkebiskop Sebastian Shaw av Lahore, som i samband med en mässa i början av veckan kungjorde beslutet från kongregationen för helgonförklaringsprocesser. Det innebär att Akash Bashirs fall getts grönt ljus av Vatikanen och att de första stegen i helgonförklaringsprocessen nu kommer att påbörjas på stiftsnivå.

(Vatican News)