Inspirerande TV-serie om kärlek

Stories of a Generation With Pope Francis (Netflix, 2021)

Den bok som inspirerat till Netflix miniserie utkom år 2018 på Loyola Press. Påven hade tidigare offentliggjort barns frågor kring tro, liv och död, i den nya boken vände han sig till personer som närmade sig livets slut. Vad kan vi äldre ge vidare till de unga? Frågan bildar utgångspunkt för samtal med människor – inte alls bara katoliker – från trettiotalet länder. I serien fortsätter samtalen som framför allt handlar om kärlek. Går det att älska i mötet med ondskan? Hur kan kärleken bli något mera än bara ord?

Vad är kärlek? Påven exemplifierar med frågan han brukar ställa till den som går till bikt inför honom: ”Leker du med dina barn?” Glassmakaren från Lampedusa berättar att han aldrig blev pussad som liten, något som bidragit till att han misslyckats som pappa. Det är inte förrän han möter den generösa tacksamheten från tretton migranter, som han räddar från ett skeppsbrott utanför Siciliens kust, som han själv kan visa kärlek.

Fernandez i Costa Rica står efter hustruns bortgång ensam med två blinda söner. Hans högsta önskan är att åt sin familj bygga ett litet hus vid havet där sönerna ska få uppleva vad de inte kan se: sanden, det salta vattnet. Oyneoike, i dag framstående konstnär från Nigeria, konstaterar att hennes liv varit ett helvete. Som ung giftes hon bort med en man som så småningom hade femton hustrur. Hur agerar hon? Hon undervisar de andra i adire – vävnadskonsten som hon som åttaåring lärde sig av sin gammelmormor och som nu blir inkomstkälla för både henne och medhustrurna. Mama Berta, initiativtagare till ”de galna mödrarna” i Argentina, är beredd att förlåta.

Den bok som inspirerat till denna miniserie är en gåva. Påven uppmanar oss att lyssna och lära av människor som nått långt på helgelsens väg. Han påminner oss om att många finns i vår omedelbara närhet. Sök upp dem medan tid är!

Margareta Murray-Nyman