John F. Kennedy

Bengt Liljegren (Historiska media, 2021)

Trots att USA:s förste katolska president John F. Kennedys presidentskap endast varade i trettiofyra månader, är han nog den amerikanske presidenten med den genom tiderna högsta mytstatusen. Till detta har bidragit såväl hans på samma gång eleganta som sportiga yttre, hans vackra och välklädda fru Jackie, hans intellektuellt skarpa och retoriskt lysande tal, hans imponerande och lyckosamma hantering av Kubakrisen, men kanske framför allt hans tragiska slut i Dallas 1963, på toppen av sin karriär, mördad av en krypskytt. Men till berättelsen hör även klanen Kennedy, den dominerande fadern Joe och alla de tragiska olyckor som drabbat familjen.

Detta och mycket mer beskriver Bengt Liljegren i en spännande och välskriven biografi. I denna får vi bekanta oss med en son som växer upp i en inte helt funktionell familj, där det övergripande målet var makt och där siktet från början varit inställt på att ingå i den absoluta eliten. Den märkliga uppväxt som Liljegren beskriver tänker jag i mycket är förklaringen till den mångfasetterade och paradoxala person som framställs i boken. Det är en person som uppvisar på samma gång aktningsvärda som frånstötande drag. I en tidig krigshjältehistoria visade exempelvis Kennedy prov på ett ofattbart stort och osjälviskt mod. Som politiker utmärktes han av en såväl enorm arbetskapacitet som stor integritet, samtidigt som förmodade maffiakopplingar svärtar ner bilden. Dessutom får vi en viss inblick i några av hans minst sagt vidlyftiga kvinnoaffärer, och bland det kuriösa en som förde honom till en kräftskiva på ett gods utanför Ystad.

Dock lyckas Liljegren balansera de biografiska detaljerna mot ett större perspektiv och för den som önskar ett stycke rafflande och väldokumenterad 1900-talshistoria kan jag varmt rekommendera denna bok.

Per Nyström