Hälsning till alla troende i Stockholms katolska stift med anledning av kriget i Ukraina

Foto: Wikimedia Commons

Med anledning av kriget i Ukraina har kardinalen skrivit en särskild hälsning, som kommer att läsas upp i mässorna på söndag i anslutning till kardinalens herdabrev inför fastan. 

Kära bröder och systrar!

I måndags samlades flera av våra ukrainska katoliker och andra troende från olika kyrkor och samfund i vår domkyrka för att be om fred i Ukraina. Idag fick vi alla till vår stora sorg höra att kriget har börjat. Vi lider med alla dem som drabbas av detta fruktansvärda. Vi måste göra allt vad vi kan för att bistå dem. I Jesu namn, han som är Fredens furste, tar vi bestämt avstånd från allt vad krig, förtryck och våld heter.

Vi får aldrig förtröttas i vår bön för fred och försoning. Vår helige fader påve Franciskus uppmanar oss att hålla askonsdagen den 2 mars som en faste- och bönedag för fred i Ukraina. Tillsammans med honom ber vi om jungfru Marias hjälp: ”Må Fredens drottning bevara världen från krigets galenskap”. För några år sedan fick jag själv delta i vallfärden till Mariahelgedomen i Berdychev i mellersta Ukraina. Vi kan alla be rosenkransen som fredsbön. Vi kan be SKR:s bön för fred. Våra församlingar uppmanas att fira mässan ” i tider av krig och omvälvning” (nr. 23 i missalet).

Caritas Sverige kommer att i samarbete med Caritas i hela Europa att ordna en speciell insamling för krigets offer i Ukraina.

Låt oss under denna heliga fastetid visa vår kärlek till Ukrainas hårt prövade folk genom vår bön och vårt givmilda stöd.

Må Gud välsigna Ukrainas folk och oss alla!
Stockholm den 24 februari 2022 +Anders Arborelius ocd

%d bloggare gillar detta: