Påvens utsända kardinaler i Ukraina bistår i evakueringsarbetet

Ärkebiskop Mieczyslaw Mokrzycki, kardinal Konrad Krajewski och ärkebiskop Svetoslav Shevchuk tidigare i dag. Foto: Ärkestiftet Lviv

Ukrainska kyrkoledare vädjar till länder i Väst om att inta en hårdare hållning mot Rysslands president Putin. Samtidigt har påven skickat två kardinaler för att hjälpa med ansträngningarna att evakuera lokalbefolkningen.

– Detta är inte en militär operation utan ett krig, ett krig i huvudsak mot civilbefolkningen, sade överhuvudet för Ukrainas grekisk-katolska kyrka, sade ärkebiskop Svetoslav Shevchuk, i ett uttalande häromdagen.

– Ukraina står upp och Ukraina krigar, och jag tackar alla länder som gjort vad de kan på olika nivåer och som organiserar skydd åt befolkningen. Men jag noterar också med stor sorg att allt tal om skyddskorridorer, om att evakuera människor från städerna som lider mest av att vara omringade och av beskjutning, inte är sant. Vi ber hela det internationella samfundet att set till att stänga luftrummet Ukraina, där ryska missiler dödar så många.

Ärkebiskopen träffade tidigare i dag påvens två utsända kardinaler, Konrad Krajewski och Michael Czerny, som sedan ett par dagar befinner sig i Ukraina för att bistå där de kan och för att, enligt kardinal Czerny, visa ett ”konkret tecken på solidaritet” från påven. De möttes tillsammans med ärkebiskop Mieczyslaw Mokrzycki av Lviv, ordföranden för Ukrainas katolska biskopskonferens, som bland annat framhöll ukrainarnas stora tacksamhet mot Polen, som fortsätter att ta emot den största andelen av dem som flytt Ukraina. Med finansiering från Vatikanen har kardinal Krajewski kunnat köpa diesel till ett stort lastbilar och bussar, som donerats av företag i Polen för att hjälpa till med evakueringen, men som hittills inte kunnat användas då man inte haft råd med drivmedel.

Stannar kvar

Ärkebiskop Mieczyslaw Mokrzycki sade i ett uttalande i början av denna vecka att nästan alla katolska präster och nunnor valt att stanna kvar i landet. Bland dem finns oblatmissionärerna i staden Tjernihiv, cirka 120 km norr om Kiev, som tills nyligen stod i kontakt med pater Marek Dziedzic OMI, tidigare verksam i S:ta Maria i Rosengårds församling i Malmö, som tillhör klostret men för tillfället befinner sig i Polen. Situationen i oblatmissionärernas kloster fortsätter att vara mycket svår för alla dem man inhyst i klostrets källare sedan kriget tog sin början. Staden är utsatt för beskjutning och bombangrepp och ännu rapporteras ingen evakuering av lokalbefolkningen ha kommit till stånd.

– Våra medbröder stannar kvar med folket i församlingar, och situationen är väldigt spänd eftersom inget vet hur länge de får stå ut. Vad kommer? Till exempel: i mitt kloster i Tjernihiv finns ingen uppvärmning, inget bränsle, nästan ingen mat, staden är under eld och avgångar mineras så att ingen kan lämna staden. Folk sitter tillsammans i källaren och alla är väldigt trötta, berättar pater Marek.

(The Tablet, Crux)