Ukrainska grekisk-katolska kyrkans överhuvud tackar nordiska biskopskonferensen

Överhuvudet för den ukrainska grekisk-katolska kyrkan, ärkebiskop Svetoslav Shevchuk, riktar i ett videomeddelande ett särskilt tack till nordiska biskopskonferensen för deras fördömande av den ryska invasionen.

Det var i samband med det nu avslutade biskopsmötet i norska Tromsö förra veckan, som den nordiska biskopskonferensen publicerade ett öppet brev, där de fördömer Rysslands krig i Ukraina och framför sitt stöd till Ukrainas folk. I brevet riktar sig de nordiska biskoparna även till den rysk-ortodoxa kyrkan:

Vi upplever sorg över uttalandena nyligen från vissa delar av den ryska kyrkan, som framställer ett uppenbart aggressivt krig som en kamp för kristna värderingar. Att tala i sådana termer är att bedriva ren retorik, att hålla moraliska värderingar som gisslan för en politisk agenda.

Ärkebiskop Svetoslav Shevchuk, som dagligen sänder en hälsning via den ukrainska grekisk-katolska kyrkans hemsida med texten översatt till en rad olika språk, tackade i söndagens hälsning de nordiska biskoparna för deras stöd.

– Jag skulle vilja tacka den nordiska biskopskonferensen som tydligt och skarpt fördömde angriparen och aggressionen mot Ukraina, och som stöder vårt ukrainska folk.

(news.ugcc.ua)

Biskoparnas brev finnas att läsa här >>