Kardinal kör ambulans från Vatikanen till Ukraina

Påvens allmoseutdelare, kardinal Konrad Krajewski, är på väg till Lviv i västra Ukraina med en ambulans, som påven donerat till Ukrainas folk.

Kardinal Krajewski, nyss hemkommen från Fatima där han ledde vigningen av Ukrainas och Rysslands folk till jungfru Marias obefläckade hjärta, har redan påbörjat sitt nästa uppdrag: att köra en ambulans, donerad och välsignad av påven, till den hårt trängda befolkningen i Lviv. Uppskattningsvis har en halv miljon ukrainare nu tagit sin tillflykt staden som i vanliga fall har en befolkning på drygt sjuhundra tusen människor.

– Vi vill hjälpa dem; vi hoppas att denna ambulans ska tjäna folket i Lviv eftersom de flesta ambulanser skickats till fronten, säger kardinalen till nyhetstjänsten Crux.

Stannar så länge det behövs

Kardinalen har sällskap det mesta av vägen; bredvid sig har han en hemlös man från Polen, som kommer att hjälpa kardinalen vid ratten och sedan kliva av i Krakow. Väl framme i Ukraina kommer kardinalen även att dela ut pengar där det behövs; bland annat har det påvliga arkeologiska institutet skickat pengar till det arbete som nu görs för att skydda särskilda arkitektoniska skatter i Lviv.

– Detta är vad Jesus gjorde: han välsignade, han helade, han förlät synder. Han arrangerade inte konferenser och kongresser; och det är inte heller det jag är tillsatt att göra.

Även tidigare i mars var kardinal Krajewski i Ukraina i sex dagar, men detta besök kommer att vara så länge han bedömer att det behövs. Dessutom kommer en andra ambulans från Vatikanen att levereras under stilla veckan.

(Crux)

Se påven välsigna den nya ambulansen: