Räsänen frias – inte skyldig till hets mot folkgrupp

Päivi Räsänen och biskop Juhana Pohjola i Helsingfors tingsrätt. Foto: ADF International

Helsingfors tingsrätt friade i dag den finländska riksdagsledamoten och tidigare ministern Päivi Räsänen från alla anklagelser för hets mot folkgrupp för uttalanden om homosexuella.

Päivi Räsänen, som tidigare också var partiledare för kristdemokraterna, stod åtalad för tre fall av hets mot folkgrupp. Det handlade om en pamflett från 2004, en tweet från 2019 i anledning av en prideparad och uttalanden i ett radioprogram 2019, där hon enligt åklagarna hade uttalat sig nedvärderande mot homosexuella.

I pamfletten och i radioprogrammet uttryckte Räsänen åsikten att homosexuella handlingar är syndiga, och att homosexualitet är en avvikelse, medan hon i twitterinlägget ifrågasatte att den lutherska kyrkan i Finland skulle delta som officiell partner i prideparaden i Helsingfors 2019. Missionsstiftets biskop Juhana Pohjola stod medåtalad för publicering av pamfletten, och även åtalet mot honom läggs ner.

Uttalanden berättigar inte fällande dom

Tingsrätten motiverar sin dom med att Päivi Räsänens uttalanden inte faller utanför gränserna för yttrandefriheten och att ”det inte är tingsrättens sak att tolka bibliska tankar”. Rätten anser att yttrande- och religionsfriheten inte är gränslösa, men att begränsningar av rättigheterna kräver kraftiga, samhälleliga skäl och att Räsänens uttalanden, ”som syftade att försvara idén om äktenskapet mellan en man och en kvinna” inte berättigar en fällande dom. Tingsrätten anser att en del av Räsänens uttalanden visserligen kan anses kränkande, men att det inte räcker för att hon ska finnas skyldig. Samtidigt beordrade tingsrätten staten att betala försvarets rättegångskostnader på nära sjuhundra tusen kronor.

– Jag har inte uttalat mig i kränkande syfte vilket framgår i beslutet. Mitt syfte har inte varit att kränka någon. Jag uppskattar och respekterar homosexuella, de är precis lika värdefulla som jag. Men Bibelns lära om synd kränker alla syndare, sade Päivi Räsänen på en presskonferens tidigare i dag i riksdagshuset, minuterna efter att domen hade kungjorts.

(YLE)