Nya riktlinjer: de sjukas smörjelse tillåts för brottsoffer

Kardinal Vincent Nichols, ärkebiskop av Westminister, och Cressida Dick, polischef för London. Foto: Catholic Communications Network

Riktlinjerna i England och Wales har nu ändrats så att svårt sårade eller döende brottsoffer ska kunna få de sjukas smörjelse, vilket hittills inte varit tillåtet om offret befunnit sig inom polisens avspärrningar.

När den katolske parlamentsledamoten Davis Amess i oktober i fjol knivskars till döds under ett evenemang i en frikyrka blev upprördheten stor när det efteråt framkom, att polisen hade nekat en katolsk präst att komma in till brottsplatsen, medan Amis i timmar låg svårt skadad och kämpade för sitt liv. Polisen i Storbritannien bekräftade efteråt att inga själasörjare tillåts gå innanför polisavspärrningar, vilket även är fallet i Sverige.

Nu har riktlinjerna ändrats, och själasörjare kommer hädanefter att släppas innanför avspärrningarna för att kunna bistå skadade brottsoffer.

Ärkebiskop John Wilson av stiftet Southwark, som varit med och tagit fram de nya bestämmelserna tillsammans med polisen, är glad.

– För katoliker betyder detta att en präst ska kunna komma fram och erbjuda syndernas förlåtelse, de sjukas smörjelse och vara med i bön. Vi är mycket tacksamma för detta.

(Catholic News Agency)