Ärkebiskop Shevchuk ber vid massgravar

Den grekisk-katolska kyrkans överhuvud, ärkebiskop Sviatoslav Shevchuk, besökte förra veckan ett antal städer och områden som nyligen befriats från ryssarna, för att be vid de många massgravarna.

Vid kanten av en massgrav i Butja uttalade sig ärkebiskop Shevchuk till de närvarande.

– Det är väldigt svårt att säga något. Deras blod ropar härifrån, från detta land, till himlen. Dessa rop måste höras.

Ärkebiskopen noterade också att många av offren var unga.

– Vi har kommit för att be för deras eviga vila. Må deras minne vara för evigt. Vem som helst av oss skulle kunna ligga här. Må Gud ta emot dessa oskyldiga tjänares själar. Må Han rädda liv, må Han befria Ukraina från dessa kriminella som kom för att döda, plundra och förstöra.

”Vi är människor tillsammans”

I Irpin besökte ärkebiskop Shevchuk den grekisk-katolska Heliga jungfrufödelsens kyrka, som skadades av ryska trupper under deras belägring av staden, för att be om jungfru Marias beskydd. Ärkebiskopen fortsätter också att lägga ut dagliga videomeddelanden till alla troende, vilket han gjort sedan krigets början. I fredagens inspelade meddelande sade han bland annat:

– Omgivna av krigets fasor frågar sig varje troende kristen: Hur kan vi leva ett kristet liv i denna situation? Vi vet att huvudbudet för ett kristet liv är kärleksbudet. Kärlek till Gud och till vår nästa. Alla andra lagar bygger på dessa två bud, säger Kristus. […] Där, vid kanten av massgraven, när jag såg de livlösa kropparna förstod jag, att detta att älska sin nästa är att känna sig besläktad. Att känna att vi är människor tillsammans och att veta, att där han eller hon ligger kunde jag själv ha legat.

(Crux)