Caritas Sverige: Ren ondska i Mariupol

Foto: Caritas Internationalis

Dådet skedde för nästan en månad sedan men blev först känt i måndags: i ett attentat mot Caritas Mariupols kontor dog sju människor, därav två Caritasanställda.

Det var ett kallblodigt mord på civila på Caritas Mariupols kontor som utfördes av de ryska styrkorna den 15 mars. Kontorsbyggnaden, där flera personer hade sökt skydd, totalförstördes genom en direkt beskjutning från en stridsvagn, enligt lokala Caritaskällor. Sju människor dog, bland dem två kvinnliga Caritasanställda och deras familjemedlemmar. Det kungjorde Caritas Spes, Caritasorganisationen för den latinska riten inom katolska kyrkan i Ukraina, i måndags.

– Vi är förtvivlade över de tusentals oskyldiga liv som spills, över att miljoner människor berövas sina hem och hela fotfästet i tillvaron, säger George Joseph, generalsekreterare för Caritas Sverige, som i mitten och i slutet av mars besökte Ukraina på uppdrag av Caritas Internationalis och EU.

– Att, som i Mariupol, gå till dödligt angrepp mot en humanitär organisation och vanliga människor som försöker rädda sina liv är ren ondska och bortom all sans. Men jag är övertygad om att ondskan inte får sista ordet. Mitt i det avskyvärda kriget finns tiotusentals Caritaskollegor som offrar sina liv för att skydda och tjäna sina nästa i nöd. Detta är något som jag har bevittnat med mina egna ögon under mina besök i Ukraina. Dessa människor visar på kärlekens och barmhärtighetens makt över det onda.

Alltsedan konfliktens början 2014 har Caritas skyddat och stöttat befolkningen i Donbassregionen. Sedan det fullskaliga krigets utbrott den 24 februari i år har Caritasanställda och volontärer på plats i Ukraina, med risk för sina liv, bistått över sexhundra tusen människor hjälp med tak över huvudet och humanitär hjälp. Caritas fortsätter att arbeta i Mariupol och andra ockuperade områden.