Sveriges kristna råd till skolministern: ”Vi har mycket att prata om”

Fotomontage: Sveriges kristna råd

Regeringens senast utspel om etableringsstopp för konfessionella friskolor oroar ledningen för Sveriges kristna råd, som i dag publicerar ett öppet brev till skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

Att regeringen inte har mycket till övers för konfessionella friskolor har blivit alltmer uppenbart på senare tid. Ett lagförslag om etableringsstopp för konfessionella friskolor är just nu ute på remiss, och regeringen har som mål att driva igenom lagförslaget till 1 juli 2024. Skolministern har även flera gånger varit öppen med att regeringen på sikt vill förbjuda konfessionella friskolor helt.

Sveriges kristna råd har med anledning av regeringens allt mer ”bekymmersamma” förslag och uttalanden i skolfrågan i dag publicerat ett öppet brev, där presidiet, bestående av Daniel Alm, Antje Jackelén, Anders Arborelius, Sofia Camnerin och Benjamin Dioscoros Atas, efterlyser ett möte med skolministern. Presidiet hoppas kunna träffa ministern för att diskutera hur regeringens ambitioner äventyrar religionsfriheten, vilken, påminner samfundsledarna, ”handlar om att både säkra individens frihet att avstå från religion och möjligheten att fritt utöva sin religion”.

Läs hela brevet här >>