Fantastiska barnskådespelare

Pojken i randig pyjamas. Regi: Mark Herman. I rollerna: Asa Butterfield, Jack Scanlon Storbritannien, 2008 (Netflix)

Le Papillon. Regi: Philippe Muyl. I rollerna: Claire Bouanich, Michel Serrault Frankrike, 2003 (Netflix)

Varför bär pojken på andra sidan stängslet randig pyjamas? Han har ett nummer fastsytt på sin tröja. Leker han en lek?

Vi som är lite äldre tvingas associera till nazismens förintelseläger. Det gör inte nioåringen Bruno som är son till en av de SS-officerer som ansvarar för Auschwitz – han gläder sig mest åt att ha hittat en vän i Shmuel, pojken som alltid är hungrig och som sörjer sin försvunne far. Bruno är äventyrslysten, därtill vill han hjälpa sin kamrat. Han gör det vansinniga, han lyckas gräva en gång under stängslet, klär sig själv i pyjamas och tar sig in i lägret. Fortsättningen är fasansfull. Det är obegripligt att lägrens verklighet i dag kan ifrågasättas.

Fantastiska barnskådespelare möter både i denna film och i Le Papillon. Flickan Elsa, som ibland undrar om hennes mor alls bryr sig om henne, gömmer sig i den åldersdigre grannen Juliens bil när denne ska ge sig ut på fjärilsjakt. Nöden har ingen lag och Julien låter motvilligt flickan följa med på den ganska krävande vandring som väntar. Allteftersom växer dock vänskap mellan generationerna fram.

Det här är en vacker film, med fantastiska naturscenerier men också med sådant som kan skrämma ett barn, som när den dovhjort som Elsa hänförs av dödas av tjuvjägare. Och Elsa är nästan för modig.

Det finns gemensamma nämnare för de två filmerna som båda är tänkta för barn från nio år och uppåt. För den senare är det inte nödvändigt med vuxensällskap. Men lämna inte en nioåring ensam med Pojken i randig pyjamas. Se filmen tillsammans och var beredd på frågor.

Margareta Murray-Nyman