USA:s biskopskonferens lägger ner nyhetstjänst

Den katolska biskopskonferensen i USA meddelar att man i stort sett helt kommer att stänga ner nyhetstjänsten Catholic News Service i slutet av året. Med det går en hundraårig tradition i graven, och tjugoen anställda mister sitt arbete.

Från 1920-talet fram till den digitala revolutionen var situationen liknande i de flesta av USA:s stift: en katolsk nyhetstidning som utgavs av stiftet, som försörjde mindre katolska tidningar och församlingsblad med nyheter, och själv försågs med nyheter genom CNS, Catholic News Service.

Men katolska tidningar i USA har sedan flera år tillbaka varit under ekonomisk press på samma sätt som nyhetstidningar i stort, och många har minskat utgivningstakten radikalt, endast fortsatt med digital utgivning eller helt upphört. Utöver det har de katolska stiften i USA blivit hårt ekonomiskt ansatta efter åratal av lägre inkomster på grund av ett fallande antal mässbesökare samt avslöjanden om sexuella övergrepp inom kyrkan, som inneburit färre donationer, stora utgifter i samband med rättegångar och kompensation till offren.

Redaktion i Rom kvarstår

Biskopskonferensen säger i ett uttalande att beslutet att stänga redaktionerna i New York och Washington är ett ”markant omställning”. Förutom nyhetsredaktionerna har biskopskonferensen även beslutat att lägga ner sin förlagsverksamhet, som hittills gett ut bland annat katolska kyrkans katekes och böcker för trosundervisning. Endast CNS:s nyhetsredaktion i Rom kommer att vara verksam även i fortsättningen.

(Catholic News Service)