Tio nya helgon erkänns av kyrkan

För första gången sedan hösten 2019 utnämner påve Franciskus nya helgon. Det sker den 15 maj och gäller totalt tio saliga som nu kanoniseras, fyra kvinnor och sex män, varav en är den förste lekmannen från Indien att bli helgonförklarad. Den mest välkände av de tio lär vara den franske eremitprästen Charles de Foucauld.

Vid ett konsistorium i Vatikanen den 4 mars i år beslutades det att inkludera ytterligare tre blivande helgon tillsammans med de sju som redan godkänts för helgonförklaring. Bland dessa tio är inte mindre än sju stycken ordensgrundare och fyra av dessa är kvinnor.

Carolina Santocanale (1852–1923) var från Italien och grundade en franciskansk orden, Kapucinsystrarna av den obefläckade Maria av Lourdes, som framför allt arbetar med undervisning av barn och hjälp till fattiga, sjuka och äldre.

Fader Titus Brandsma (1881– 1942) från Nederländaren är en av de tre som lades till helgonförklaringslistan vid konsistoriet i mars. Han kämpade emot nazisternas propaganda i det ockuperade Nederländerna under Andra världskriget. För detta arresterades han och dog den 26:e juli 1942 efter att ha fått en dödlig injektion i det tyska fånglägret Dachau, som kallats ”världens största begravningsplats för katolska präster” till följd av de många präster som mördades där under tredje riket.

Läs hela artikeln om kyrkans nya helgon i Katolskt magasin nr 3/2022.