Sista delstaten i Australien legaliserar dödshjälp

Foto: Dying with Dignity New South Wales

New South Wales har i dagarna blivit den sista av Australiens sex delstater att legalisera dödshjälp och läkarassisterat självmord.

Den nya lagen, som röstades igenom efter att ledamöterna i delstatsparlamentet tillåtits rösta efter samvete och inte efter partilinje, kommer att träda i kraft om arton månader. Den kommer då att tillåta invånare med livshotande sjukdomar i Australiens största delstat, sett till befolkningen, att begära dödshjälp eller läkarassisterat självmord.

Ärkebiskopen av Sydney, Antony Fisher, skrädde inte orden efter att omröstningsresultatet stod klart.

– Om en civilisation döms efter hur det behandlar dess svagaste individer har parlamentet i New South Wales misslyckats enormt och har valt en mörk och farlig väg för all framtid, genom att besluta om en ny, oroande definition av vad det betyder att vara människa.

– Trots vår besvikelse slutat vår kamp för livet inte med den här omröstningen. Om något börjar den igen. Vi måste dubbla våra ansträngningar att vårda dem som fallit offer för ”slit-och-släng-kulturen” och i stället bygga en livets och kärlekens kultur i denna delstat.

(Catholic News Service)