Biskopen av Odessa: Läget är diaboliskt

Den 9 mars 2022 bombades ett barnsjukhus i Mariupol av ryska styrkor. OSSE har klassificerat händelsen som ett krigsbrott. (Foto: Ukrainska armén)

– Den ukrainska motståndsviljan är obruten, trots det drygt hundra dagar långa kriget. Det säger den katolske biskopen av Odessa, Stanislaw Szyrokoradiuk, i en intervju i den tyska katolska radiostationen Radio Horeb.

– Ukraina har inget annat val än att kämpa till slutet. Om somliga i Väst tycker att Ukraina ska kapitulera för att få fred, så förenklar de problemet. Den som säger så vill jag råda: Kom till Butja, Mariupol eller Charkiw och se vad som händer! Då byter de uppfattning, säger biskopen.

Angreppen riktar sig mot civila mål, hyreshus, men också mot byar helt utan militära inrättningar och mot små barn. Diaboliskt, säger biskop Szyrokoradiuk om situationen.

Många som flytt från ryskkontrollerade områden har hamnat i Odessa. Biskopen och kyrkans hjälpverksamhet Caritas-Spes organiserar humanitärt bistånd. Drygt hundra volontärer svarar för soppkök, bland annat i domkyrkan, och gör tusentals livsmedelspaket med hjälp av transporter som anländer.

Hjälpen fördelas över tre platser som är specialiserade på familjer med barn, särskilt utsatta och flyktingar. Dessutom delar de ut matpaket i omkringliggande byar. Hjälptransporterna kommer från Polen, Tyskland och Österrike via Lviv till Odessa. Biskopen är oerhört tacksam för biståndet.

(Vatican News)