En röst för många kvinnor

(Foto: CNS)

Undersekreteraren i Vatikanens synodsekretariat, Nathalie Becquart, är tillfreds med utvecklingen i processen med världssynoden som påve Franciskus inlett. Hon är en av kvinnor som återfinns på viktiga och tongivande positioner i Vatikanens förvaltning. Hon är den första kvinna som kommer att ha rösträtt vid en biskopssynod.

Nathalie Becquart är fransk ordenssyster. På tal om synoden säger hon att ”många känner att det är första gången som kyrkan faktiskt frågar dem vad de anser och kan bidra med”. Visst finns det svårigheter, utmaningar och motstånd, ”men det är ju normalt vid en förändringsprocess”.

Att hon som kvinna har en pionjärroll, är hon medveten om. Hon känner sig i det avseendet som ”en liten länk i en lång kedja”. ”Min position gör mig på sätt och viss synlig, och det är såklart ett ansvar. Det handlar inte om mig, men många kvinnor säger till mig att det faktum att jag intar den positionen är ett hoppfullt tecken för dem.”

Frågan om kvinnors roll i kyrkan anser syster Nathalie Becquart är ”ett tidens tecken” och ”en verklig nyckelfråga idag”. Själv försöker hon vara ”en röst för många kvinnor, och att samtidigt leva enkelt och andligt”.

(katholisch.de)