Ökande vänskap och dialog mellan kyrkan och buddhisterna

(Foto: Vatican Media)

I mötet med en grupp thailändska buddhistmunkar i Vatikanen i fredags hyllade påve Franciskus den allt varmare vänskapen mellan katolska kyrkan och buddhisterna under de femtio åren sedan en liknande delegation besökte påven Paulus VI.

Påven uttryckte tacksamhet för detta nya besök, som han sa förnyar ”vänskapsbanden och det ömsesidiga samarbetet”. Han påminde om Paulus VI:s ord vid det historiska mötet: ”Vi hyser stor aktning för de andliga, moraliska och sociokulturella skatter som har givits er genom era värdefulla traditioner.”

”Undvik det onda, odla det goda och rena ditt sinne, sa Buddha, medan Jesus lärde sina lärjungar: Jag ger er ett nytt bud: älska varandra så som jag har älskat er”, sa påven i sitt tal och noterade att uppgiften för kristna och buddhister i dagens värld är att vägleda ”respektive troende till en mer levande känsla av sanningen att vi alla är bröder och systrar.”

(Vatican News)