Syriskt kloster öppnar på nytt                                                                 

Klostret Deir Mar Moussa i Syrien öppnar på nytt, efter tio år av osäkerhet, förstörelse och pandemi. Det gamla klostret, som jesuiten Paolo dall’Oglio gav nytt liv 1982, blev ett centrum för kristen- islamisk dialog och besöktes av många dialogintresserade, även från Sverige. Det fick flera priser, däribland ”Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundation for the Dialogue Between Cultures”.

Paolo dall’Oglio besökte även Sverige och väckte intresse för dialogen. 2010 uppges 30 000 människor ha besökt Mar Moussa. Snart började inbördeskriget i Syrien och 2013 försvann dall’Oglio i IS-islamisternas Raqqa, där han försökte verka för frigivning av fångar.

2015 besköts klostret av IS, som också förde bort jesuitens efterträdare, pater Jacques Mourad, i flera månader. När covidpandemin bröt ut 2019 fortsatte klostret att vara isolerat. Men nu börjar man ta emot små grupper av besökare. Idag lever två präster och en grupp nunnor i klostret. ”Bön, hantverk och gästfrihet” bildar grunden för klostrets fortsatta existens, liksom harmoni och vänskap med islam och muslimerna ”som vi älskar i Kristi namn, så som han älskar dem”.