Regimen i Nicaragua tar strupgrepp på kyrkan

Sandinistregeringen i Nicaragua under statschefen Jaime Ortega ökar trycket mot katolska kyrkan. Det senaste i raden av angrepp på kyrkan är utvisningen av Moder Teresasystrar, som leder ett hem för föräldralösa ungdomar, ett barnhem och ett äldreboende för familjer med låg inkomst.

Inrikesministeriet anklagar systrarna för att ”inte ha uppfyllt sina förpliktelser”. Dessutom finansieras deras verksamhet till mer än 25 procent från utlandet – ett brott mot en ny regel.

770 icke-regeringsorganisationer har förklarats olagliga under Ortega, som omvaldes i fjol i val som uppgetts ha varit riggade. Han och hans medarbetare har under lång tid steg för steg bemödat sig om att frånta katolska kyrkan dess inflytande och verksamhet i landet.

(UCA News)