Kardinal Hummes död, nära vän till påven

– Intill mig satt […] kardinal Claudio Hummes, en god vän, en nära vän! När det började bli farligt, tröstade han mig. Och när rösterna gick upp till två tredjedelar, började applåderna, för en påve var vald. Han kramade mig, kysste mig och sade: ”Glöm inte de fattiga!” Och de orden slog rot: de fattiga, de fattiga. Då genast, med tanke på de fattiga, tänkte jag på Franciskus av Assisi.

Det berättade påve Franciskus strax efter valet. På måndagen avled kardinal Hummes, 87 år gammal. Han var påvens brasilianske medbroder, ärkebiskop emeritus av São Paulo, tidigare prefekt för Vatikanens kongregation för prästerna. 2019 såg han till att en biskopssynod i Rom ägnades åt ursprungsbefolkningen i Amazonas.

– Ursprungsfolken måste återupprättas och garanteras rätten till sin historia, som subjekt och inte underkastade andan och handlingsmönstret i någon kolonialism, sade Hummes på biskopskonferensen. Där uppmanade han deltagarna att välja en ny väg för kyrkan i Amazonas: inkulturation och interkulturalitet, en kyrka för lokala människor och med vid förståelse och acceptans för kulturell mångfald.

(Vatican News)