Ny biskop för Gulfstaterna

Den nye katolska biskopen för Gulfstaterna, Paolo Martinelli OFMCap, introducerades under helgen i sitt ämbete i S:t Josefskatedralen i Abu Dhabi. Han titel är Apostolisk vikarie för Sydarabien. Hans första budskap i den nya rollen handlade om dialog, pluralism och tolerans.

Martinelli efterträder den schweiziske biskop Paul Hinder, som välkomnade honom ”i det land där påve Franciskus och storimamen Ahmed el-Tayeb från al-Azhar undertecknade dokumentet om mänskligt syskonskap”. Martinelli svarade att han vill fortsätta den interreligiösa dialogen och främjandet av syskonskapet mellan människor, så som dokumentet formulerar det.

Det Apostoliska vikariatet Sydarabien omfattar Förenade Arabemiraten, Oman och Jemen med omkring två miljoner katoliker, mestadels migranter från Indien, Filippinerna och andra länder i Asien. Paolo Martinelli är kapucinbroder och var i åtta år hjälpbiskop i stiftet Milano.