Vatikanens observatorium återupptar sommarskola

I fem år har traditionen med sommarskola varit avbruten på grund av coronapandemin. Men nu återupptas den av Vatikanens astronomiska observatorium i Castel Gandolfo. 25 unga astronomer kommer från och med juni nästa år att få delta i dess månadslånga sommarskola.

1986 började observatoriet vartannat år inbjuda till fortbildning i astrofysik. Mer än 400 unga astronomer från hela världen har under åren kunnat delta. I juni 2023 skall det främst handla om hantering av data från astronomisk forskning.

– Ju starkare teleskopen blir, desto mer växer mängden astronomiska data. Vi vill presentera och träna i Big Data och Machine Learning, meddelade observatoriet på måndagen. Till kurserna på sommaren inbjuder man ofta kandidater från mindre utvecklade länder.

(Vatican News)