Biskopen av Charkiv: Varje liv räknas!

Den grekisk-katolske biskopen av Charkiv, , riktar sig i en appell till Väst med en bön om att inte lämna människorna i krigsområdet i Ukraina i sticket. Många av dem som är kvar i Charkiv är helt beroende av humanitärt bistånd, betonar biskopen.

Knappt någon enda bostad har fönsterrutor som är hela, och att laga dem lönar sig inte eftersom nya ryska anfall väntas fortlöpande. Även i biskopens bostad är alla rutor krossade, så biskopen bor i sin kyrka där också stiftets administration och ledningen för dess sociala verksamheter är inhysta.

Majoriteten i Charkiv tillhör den ukrainska ortodoxa kyrkan, som nyligen förklarat sig oberoende av moskvapatriarkatet. De grekiska katolikerna etablerade sig här först 1991. Biskop Vasyls vädjan kommer från de grekisk-katolska biskoparnas generalförsamling i den polska staden Przemysl.

(Vatican News)