Indisk jesuit hyllad för insatser för stamfolken

Den indiske jesuiten Stan Swamy, som dog i fängelset för ett år sedan, hyllades av kristna och representanter för civilsamhället över hela Indien på ettårsdagen av hans död den 5 juli. Den 84-årige jesuitprästen ses som ett offer för Indiens diskriminerande sociopolitiska system, eftersom han hölls fängslad i nio månader utan rättegång.

Pater Swamy insatser gällde de indiska stamfolkens och daliternas rättigheter. Han dog i förvar, sedan han arresterats anklagad för samröre med maoistiska vänstergrupper år 2020. Han förvägrades medicinsk vård trots sin allvarliga sjukdom, inklusive Parkinson.

I Ranchi, huvudstad i delstaten Jharkand, där han var verksam i över 30 år, och i hans födelseby Virgalur i Tamil Nadu firade myndigheterna hans dödsdag med att resa en minnessten och utropa den 5 juli till ”Father Stan Swamy Day”.

(UCA)

%d bloggare gillar detta: