”Påven kanske besöker Kiev i augusti”

Ett eventuellt påvebesök i Ukraina i augusti. Det ställer Vatikanens utrikesminister, äkesbiskop Paul Gallagher, i utsikt. Han citerar påven ”att ett besök skulle kunna ha en positiv effekt”. ”Påven är djupt övertygad om att ett besök kunde ha positiva effekter. Han har sagt att han ska resa till Ukraina, och han har alltid sisat sig beredd att besöka Moskva och sammanträffa med de ryska myndigheterna”, sade Gallagher i italiensk TV på fredagen.

Han trodde att påvens planerade resa till Kanada i slutet av juli kunde följas av förberedelser för ett besök i Kiev. ”Mycket beror på resultatet av Kanadaresan och hur påven klarar av den resan, som också är mycket ansträngande”, sade Gallagher. Kontakterna med Moskva är däremot ”inte många direkta eller personliga”.

(Vatican News)