Unga kristna öppnar bibliotek i Irak

Universitetsbiblioteket i Mosul

Många bibliotek med värdefulla samlingar och bokhandlar förstördes under åren av ISIS-terroristernas herravälde i Mosul och på Nineveslätten i Irak. En del gamla böcker och handskrifter kunde dock räddas undan förstörelsen. Nu öppnas långsamt biblioteken på nytt. Även unga kristna engagerar sig i uppbygget.

I byn Sirishka i distriktet Alqosh nordöst om Mosul har en ung kristen kvinna öppnat ett bibliotek som också blivit en mötesplats och ett kulturcenter. Två tusen böcker – ett antal som stadigt ökar – finns till låns kostnadsfritt här, och man kan även beställa böcker för inköp.

I februari öppnades biblioteket vid Mosuls universitet, som förstörts av de militära raiderna mot Daeshockupanterna, efter åratal av massakrer, bombningar och massflykt. Initiativen ses som en symbol för en ”ny början” för metropolen Mosul i norra Irak.

(Fides)