Påvens Kanadaresa: botgöring och vallfärd

På söndagen inledde påve Franciskus sin sex dagar långa Kanadaresa. Strax efter klockan 11 lokal tid landade hans flygplan i Edmonton. I fokus för påvens trettiosjunde utlandsresa står möten och samtal med representanter för ursprungsbefolkningen.

Vatikanens talesperson Matteo Bruni förklarade på onsdagen bakgrunden till påven resa, där centrala teman är kolonialismen i Kanada och den väg av försoning som katolska kyrkan i landet har slagit in på.

På flygplatsen välkomnades påven av Kanadas generalguvernör Mary May Simon, premiärministern Justin Trudeau och ursprungsbefolkningens ledare George Arcand.

Franciskus kommer under sin resa att träffa representanter för ursprungsbefolkningen, det lokala prästerskapet, ungdomar och äldregrupper. Det blir påvemässor i Edmonton och Quebec.

Ett viktigt inslag i resan blir möten med gamla elever från tidigare ”Residential Schools”, skolinternat som delvis var i kyrklig ägo och ledning, där man tog emot barn från ursprungsbefolkningen. Det har på senare år framkommit att barnen utsattes för fysiska och psykiska övergrepp och åtgärder för att anpassas till ”vita” normer. När man också upptäckte massgravar på hemmens områden reagerade omvärlden med förfäran.

De indigena har av katolska kyrkan, som ledde många av dessa internat, krävt en bön om förlåtelse av påven på kanadensisk mark, men också ytterligare steg.

Efter besöket i Edmonton och Quebec står Iqaluit vid Norra ishavet på programmet för resan, som pågår till fredagen.

(Vatican News)