Sydkoreas katoliker kräver kärnkraftsstopp

Sydkorea hade för avsikt att avstå från kärnkraft, men har gjort en kovändning. Det vill landets katoliker inte acceptera. ”Regeringens pro-kärnkraftspolitik är ett steg tillbaka som vållar oro både hos dagens generation och även hos de kommande”, säger prästen Ki-Seok Yang vid ekologi- och miljöutskottet i stiftet Suwon.

Katolska miljöaktivster kritiserar sydkoreanska regeringens helomvändning: Det är motsägelsefullt att å ena sidan sträva efter koloxidneutralitet och å den andra återuppliva kärnkraftverk med ”skadliga effekter”, anser de.

Dessutom är landets kärnkraftsindustri inte utvecklad nog för att uppfylla säkerhetskraven. Det katolska klimataktionsrådet i stiftet Suwon protesterade den 8 juli i Seoul och krävde ett slut på användningen av kärnkraft och kolenergi i landet.