”Ni är ett ljus som ingen lyckats släcka!”

I fredags, mot slutet på sin Kanadaresa, sammanträffade  vid Ishavet med representanter ur ursprungsbefolkningen inuiterna. De mötte honom med dans och musik ur den egna traditionen.

– Tack för ert mod … och för det ni berättat om ert stora lidande, som jag aldrig kunnat föreställa mig, sade påven.

Det han hade fått höra hade gjort honom ”upprörd och skamsen” sedan månader.

– Också idag, även här, och jag är mycket ledsen och ber er om förlåtelse för det onda som inte så få katoliker gjorde och som bidrog till en politik av assimilation och att ni frånkändes era rättigheter.

På tal om sambandet mellan ung och gammal, och de ungas rätt att föra sitt kulturella arv vidare, gav påven tre råd utifrån den inuitiska vishetstraditionen.

– För det första: Vandra uppåt! Kom ihåg din kallelse, sträva efter att inte dras ner av egoism och att satsa all din tid på din fritid och det du har lust till.

– För det andra: Kom ut i ljuset! uppmanade påven och syftade på inuiternas traditionella ljus, qulliq. Du finns till för att varje dag komma ut i ljuset.

– För det tredje: Bilda ett team! Unga människor åstadkommer stora ting tillsammans, inte enskilt, sade Franciskus och påminde om lagsporten ishockey, där Kanada med sina stora segrar bevisat kraften i ett lag.

(Vatican News)