Egypten: Professor åtalas för skymfande av Jesus och Mohammed

Al-Azharmoskén i Kairo.

Mabrouk Attia, predikant och professor i islamisk rätt vid Al Azharuniversitetet i Kairo, har åtalats för olämpliga formuleringar i filmade föreläsningar och mediaprogram. Han uppges ha skämtat i hänsyftningar till Bergspredikan, där han talade om ”Mr. Jesus” och en ”Mr. Mars” på ett skymfande sätt. Han anmäldes för åtal och ska ställas inför domstol i Heliopolis den 21 september.

Åtalet är rubricerat Skymfande av kristendomen och islam och bygger på den islamiska synen på Jesus som son till Maria (Isa ibn Maryam), som Messias och som profet. Artikel 98 i dem egyptiska strafflagen säger att den som förlöjligar profeterna, heliga böcker och religiösa symboler kan straffas med mellan tre och fem års fängelse.

(Fides)