Franciskus: En kyrka som avgränsar är en sekt

Foto: Yael Portabales/Cathopic

”Gud är en far och förnekar inget av sina barn.”  Det skriver påve Franciskus i ett brev till den amerikanske jesuiten James Martin, som medarbetar i jesuittidskriften America och är engagerad i själavården för människor i hbtqia-gruppen.

En kyrka som avgränsar är inte en helig kyrka utan en sekt, skriver påven. Med sitt brev svarar han på en skrivelse från Martin, som ofta vänder sig till honom i frågor om människorna med hemvist i hbtqia-gruppen. Påven uppmanar honom, som också är rådgivare i Vatikanens myndighet för kommunikation: ”Handla som Jesus, som var nära alla människor.”

Påven uppmuntrar Martin att fortsätta engagera sig för en mötets kultur som minskar avstånden och berikar genom olikheter. Det är viktigt att föra samtal också med människor som verkar vara annorlunda, skriver Franciskus: ”Då inser vi att det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt.”