Jack

Marilynne Robinson, Weyler förlag, 2021

Den amerikanska författaren Marilynne Robinson har nämnts i Nobelprissammanhang. År 2016 utsågs hon till hedersdoktor av teologiska fakulteten vid Lunds universitet. Utan tvekan är hon – fostrad i kalvinistisk tradition och fortsatt en älskare av Jean Calvin – en av de viktigaste kristna rösterna inom den samtida litteraturen.

Romanen Jack är den fjärde i en serie som utgår från den fiktiva staden Gilead i Iowa i den amerikanska mellanvästern. Den som tidigare läst den första boken i serien, den hette just Gilead, känner sig möjligen förvirrad. Det som berättas i Jack händer innan Gilead tar sin början. Läsaren tvingas lägga pussel …

Romanens Jack är kalvinistiskt uppfostrad i den presbyterianska pastorsfamiljen Boughton, men han är en drop-out: småkriminell, alkoholiserad, viss om att den som kommer i hans väg slutar som han, förlorad. Så möter han Della, en begåvad afroamerikansk lärarinna, och tycke uppstår. Ja, mer än så. En natt när båda oförhappandes finner sig inlåsta bland gravstenarna på en kyrkogård, med tid för utbyte av tankar kring både ”det presbyterianska träsket” och kärleken mellan Claudius och Gertrud i Hamlet, spirar förälskelse fram. Jack förstår inte vad som tilltalar den väna Della hos en så föraktlig person. Jo, hon kan se igenom och bakom ytan. Se nådens rörelser i hans själ.

Men Della är svart och det hela utspelar sig på 1950-talet i S:t Louis. Söderns raslagar omöjliggör en bestående relation. En legalisering av förbindelsen skulle medföra att hennes framtid spolierades. Och ateisten Jack ber: ”Jesus, skydda henne från mig!”

Finns det de som är förutbestämda till frälsning, andra till förtappelse? Calvins fråga skaver boken igenom. Men slutet väcker hopp om att förändring är möjlig. Också för den som likt leoparden på det svenska bokomslaget bär på fläckar.

Margareta Murray-Nyman