Ortodoxa helgonförklaringar väcker katolsk protest

Patriark Porfirije, serbiska ortodoxa kyrkans överhuvud.

Sju katolska biskopar, inklusive kardinal Josip Bozanic, ärkebiskopen av Zagreb, har skickat ett protestbrev till patriark Porfirije, serbiska ortodoxa kyrkans överhuvud. De kritiserar den serbiska kyrkans kanonisering av ”martyrbarnen i Jastrebarsko och Sisak”, som uppges ha fallit offer för några katolikers, inklusive några ordenssystrars, hat mot ortodoxa.

Biskoparna fördömer denna historieskrivning och påvisar fel i dokumentationen bakom helgonförklaringen. ”Vi är oförstående och ledsna, för vi uppfattar att serbiska ortodoxa kyrkans biskopssynod tydligen har accepterat en retorik och kommunistisk propaganda som är osann och manipulativ”, skriver biskoparna och varnar för att sådana helgonförklaringar kan påverka relationerna mellan kroatiska katoliker och serbiska ortodoxa.

(Aleteia)