Dom därute

Erik Helmerson, Romanus & Selling, 2022

Erik Helmerson är journalist och författare, verksam som ledarskribent på Dagens Nyheter och tillika katolik. Dom därute är hans fjärde roman och enligt mitt tycke den mest intressanta boken som getts ut hittills i år.

Romanen handlar om en känd tidigare journalist och riksdagsman. Efter att han skrivit en tweet om Zimbabwe som han kallar för Rhodesia blir han oerhört kritiserad för detta. Samtidigt bärs han fram av nationalistiska krafter, den negativa kritik han fått vänds till en både personlig och politisk seger och han rehabiliteras.

I en tillbakablick skapas en fresk över 1980-talet. Även de som inte upplevt årtiondet kan känna igen sig, helt i klass med Torbjörn Flygts bok Underdog. Helmersons persongalleri har hög igenkänning i skeenden och upplevelser inte helt olikt Strindberg eller en ung Ulf Lundell – borträknat vissa karaktärsdrag självfallet och givet ett mindre ego än dessa.

Som samtidsskildring är den riktigt bra med intressanta poänger som författaren visar genom att träffsäkert analysera de olika dråpliga situationer som huvudpersonen och hans vänner är med om. Författaren sätter fingret på hur nutidens digitala sfär fungerar, där personer blir hyllade ena ögonblicket, men försvinner i andra. Vill man veta hur klicksamhället fungerar är detta rätt bok. Den tidigare hyllade skribenten Ann Heberlein råkade för ett par år sedan ut för exakt det Helmerson beskriver fast i större perspektiv, med en så kallad ”svans” som inte ville sluta kommentera henne.

Det här året är valår; det innebär särskilt fokus på hur partier sköter sig både analogt men också digitalt. Dom därute är nyttig och behaglig läsning innan man går till valurnorna.

Daniel Lange